Schadevrije jaren en Korting Autoverzekering

Bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering is het handig om te weten hoeveel schadevrije jaren u heeft opgebouwd. Opgebouwde schadevrije jaren geven recht op no-claim korting op de premie van de autoverzekering. Schadevrije jaren blijven 3 jaar lang geldig en kunnen binnen dit tijdsbestek worden hergebruikt om extra no-claim korting te krijgen op de nieuwe autoverzekering. Hoe meer schadevrije jaren u heeft, hoe lager uw premie.

Nieuwe autoverzekering afsluiten

Een nieuwe auto vraagt om een nieuwe autoverzekering! Wij vergelijken autoverzekeringen.
Bereken meteen de voordeligste autopremie voor uw nieuwe auto of occasion.

Vergelijk alle premies!

Tel: 0725092263 ma. - zat. / 09:00 - 17:00

Bonus-malus ladder

De hoogte van de premie wordt onder andere bepaald door de starttrede op de bonus/malus ladder. Dat verschilt per verzekeraar. Om een nog lagere premie te verkrijgen is het belangrijk dat u positieve schadevrije jaren kunt meenemen naar de nieuwe autoverzekering. De uiteindelijke korting hangt af van de optelling van de starttrede en de opgebouwde schadevrije jaren. U kunt in de voorwaarden van de verzekeraar bekijken op welke trede u terecht komt en welke korting u daarvoor krijgt. Voor ieder jaar dat u verzekerd bent zonder schade, klimt u één trede op de bonus/malus ladder. Veroorzaak u een schade dan zakt u met 5 treden. Claimt u meerdere schades in één jaar dat valt u nog sneller terug. Korting opbouwen gaat dus langzaam, maar korting verliezen gaat heel snel.

Terugval in no-claim

Het bonus/malus systeem maakt het onaantrekkelijk om kleine schades te claimen. Het verlies van uw no-claimkorting kan dan duurder uitkomen dan het schadebedrag zelf. U verliest altijd 5 schadevrije jaren bij een claim op uw autoverzekering. Met andere woorden: denk goed na voordat u een niet verhaalbare casco schade claimt op uw autoverzekering. In sommige gevallen kan het ook ook gunstig zijn om een schade voor eigen rekening te nemen of, binnen de door de verzekeraar gestelde termijn, terug te betalen zodat uw no-claim korting kan worden hersteld. Schades die ( ook ) onder de WA + Beperkt Casco verzekering vallen veroorzaken geen terugval op de polis.

Roy-Data: Controle op schadevrije jaren

De opgebouwde schadevrije jaren staan geregistreerd in een landelijke database genaamd Roy-Data. De nieuwe autoverzekeraar controleert of er schadevrije jaren zijn geregistreerd en zal deze vervolgens in gebruik nemen en op uw polis plaatsen. De controle op de aanwezigheid van schadevrije jaren zal pas na afsluiting van de nieuwe autoverzekering plaatsvinden. Het is dus goed om vooraf te weten hoeveel schadevrije jaren u heeft opgebouwd om later geen verrassingen te krijgen. Sinds 2014 vermelden autoverzekeraars de opgebouwde schadevrije jaren op de polis van uw autoverzekering. U kunt natuurlijk ook even contact opnemen met uw oude verzekeraar en de schadevrije jaren daar opvragen. Heeft u langer dan 3 jaar geen auto op uw naam gehad? Dan zijn de schadevrije jaren helaas komen te vervallen.

Malus-registratie

Wanneer de verzekeraar een schade moet uitbetalen en niet kan terugvorderen op de veroorzaker dan valt u terug in uw no-claim korting. Sommige schadeclaims zoals ruitschade, inbraakschade, diefstal of aanrijding met dieren hebben geen invloed op de schadevrije jaren. U verliest 5 schadevrije jaren indien u schade claimt. Hierdoor kan uw positie op de bonus/malus ladder in het negatieve terecht komen. Dit noemen wij een malus-registratie. U moet hierbij denken aan -1, -2, -3 ( min vier ) enz. Als gevolg van deze schadeclaim krijgt u minder no-claim korting, waardoor uw premie zal gaan stijgen. In het ergste geval krijgt u in plaats van korting een toeslag op de premie van de autoverzekering. In dat geval gaat u dus meer dan 100% van de premie betalen. Het kan lastig zijn om een nieuwe autoverzekering af te sluiten in het geval van een malus-registratie. Neem voor het afsluiten van een autoverzekering telefonisch contact met ons op. Wij zijn ingeval van een malus-registratie bereikbaar op telefoonnummer 085 2100 104.